Harjoite puolustuksen tiiviyteen

Usein harjoiteltaessa taktisia yksityiskohtia puolustamiseen ja sen tiiviyteen liittyen, valmentajat ”kävelyttävät” joukkuetta tötsiä vastaan. Näille harjoitteille joissa tilanteet sekä vastustaja ovat muuttumattomia on paikkansa ja aikansa. Eritoten kun ylläpidetään mielikuvaa miten joukkueena toimitaan. Tavoitteeseen päästään myös pelaamalla ja siinä sivussa kehittyy myös pallollinen toiminta.

Seuraavassa käydään läpi yhtä tapaa harjoitella puolustamisen tiiviyttä. Harjoitteen tavoitteena on kehittää puolustuspelaamisen kommunikointia ja saada pelaajat ymmärtämään yhteistyön tärkeys. Mitä paremmaksi sanaton kommunikointi muodostuu, sitä vaivattomampaa yhteistyö kentällä on.

Ensimmäisessä vaiheessa kenttä on jaettu pystysuunnassa neljään osaan. Kun vastustajalla on pallo esimerkiksi laidalla, on jokaisen puolustavan joukkueen pelaajan oltava kahdella alueella ennen riistämistä. Hyökkäävä joukkue pelaa normaalisti.

IMG_0671.jpg

Puolustajien liikkuminen poikittaissuunnassa korostuu

Kun harjoite edistyy tuodaan mukaan uusi vaihe. Kenttä jaetaan neljään osaan myös poikittaissuunnassa perusidean pysyessä samana. Tässä vaiheessa kaikkien pelaajien on oltava sekä pysty- että poikittaissuunnassa kahdella alueella (neljällä) ennen riistämistä. Näin joukkueen on liikuttava tiiviinä sekä poikittais- että pystysuunnassa ja etäisyyksien pysyttävä hyvinä koko ajan.

IMG_0672.jpg

kenttä jaettu alueisiin sekä pysty- että poikittaissuunnassa

Tilanteesta tai tarpeesta riippuen kaistoja voi muuttaa isommiksi tai pienemmiksi. Niitä voi myös jättää pois. Myös kentän koko riippuu joukkueen taitotasosta tai harjoitteen tavoitteesta. Alkuun kapeampi kenttä luo puolustavalle joukkueelle tilanteita joissa tiiviys on helppo saavuttaa.  Onnistumisten myötä harjoitteen idea on helpompi sisäistää.

Harjoitelussa on tärkeää aina pohtia Mitä? joukkue tarvitsee ja Miten? sen voi toteuttaa. Erityisesti Miten? on se, mihin tulee kiinnittää huomiota. Siihen luodaan harjoitteet joilla haluttuihin tavoitteisiin päästään. Kun mukana on vastustajat, kehitttyy Kommunikointi, Päätöksen tekeminen ja Suoritusten valinnat.  Perustojen toimiessa nousee Paikan, Hetken, Suunnan ja Nopeuden merkitys. Tällä tavoin päästään yksilöllisempään sekä syvällisempään valmentamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s