Otteluanalyysi Mjällby AIF – IFK Norrköping

16.7.2023 Allsvenskan, Strandvallen, Hallevik Tulos 1-2 (0-1) Katsojia: 4904

Ennakkoon odotettavissa on hyvin tasainen ottelu, etenkin sarjataulukon mukaan. Mjällby lähtee pienoisena suosikkina kamppailuun. AIF ei ole kolmeen otteluun kärsinyt tappiota kun taas IFK on pelannut voitotta viimeiset seitsemän ottelua. Kauden vierasottelutkaan Allsvenskanissa eivät ole sujuneet Pekingiltä voitokkaasti. Mjällby AIF aloittaa oletettavasti ottelun 1-3-5-2 ryhmityksellä, kun IFK Norrköping valmentaja Glen Riddersholmin johdolla lähtee otteluun 1-4-3-3 muodossa.

Perusryhmitykset

IFK Norrköpingin Hyökkääminen

Pääsääntöiset liikesuunnat

IFK Norrköping antoi pallonhallinnan selkeästi Mjällbylle. Tämä oli yksi heidän tärkeimpiä taktisia tavoitteita ottelussa. Antaa pallonhallinta vastustajalle ja hallita peliä puolustamalla. Nopeiden vastahyökkäysten lisäksi joukkue pyrki rakentelusta etenemään suoraviivaisesti eteenpäin. Pääasiallisesti hyökkäykset tapahtuivat laitojen kautta sekä keskityksillä boksiin.

Pallollisesssa vaiheessa 7 Ortmarkilla oli iso rooli pelintekemisessä. Etenkin omalla sekä alemmalla keskikolmanneksella tämä korostui. 9 Traustason toimi toisena selkeänä vaihtoehtona jolle palloa pyrittiin tässä vaiheessa pelata.

Rakentelu laidoilta ja painopisteenvaihdot keskustan kautta
Laitapakit pudottavat alas tehden itselleen tilaa. Tällä tavalla onnistuivat avaamaan vastustajan prässin

Kun rakentelu oli saatu keskikolmannekselle 10 Hammerhøj-Mistrati rooli pelintekemisessä kasvoi. Pitkissä palloissa joilla murrettiin, etenkin toisella puoliajalla, Mjällbyn prässääminen kohteena oli puhtaana targettina pelannut 5 Nyman kärjessä. Läpi ottelun IFK täytti kentän luoden vaihtoehtoja edetä selkeästi harjoitelluilla tavoilla.

Perus rakentelumalli laidoilta
Toinen rakentelumalli laidalta. Keskikentän pohja 7 Ortmark tulee alataskuun ja puolustaja 3 Baggeson nostaa laitaan ylemmäksi

IFK Norrköpingin Puolustaminen

Ensimmäisellä puoliajalla IFK Nörrköpingin taktinen tavoite puolustaessa oli selkeästi sulkea tilat linjojen välissä keskiblokin puolustamisella. Siinä se onnistui erinomaisesti pitäen Mjällbyn poissa vaarallisilta maalintekopaikoilta. Tämä johti siihen, että muodon sisään pelaamisen sijaan Mjällby alkoi n. 30 minuutin kohdalla pelaamaan selkeästi pidemmillä syötöillä tavoitteena päästä linjan taakse.

Keskiblokin puolustaminen. Muoto 1-4-2-3-1

Toisella puoliajalla IFK nosti ajoittain prässiä ylemmäksi ottaen vastustajalta tilan rakentaa keskikolmannekselle pois. Näin pakottaen Mjällbyä pelaamaan pitkät syötöt syvältä omalta puoliskolta.

Vaihtoehtoinen tapa ryhmittyä puolustaessa. 1-4-4-2

Ensimmäisellä puoliajalla toistuvasti laitapakit nostivat prässissä todella korkealle mikäli vastustajan wingbackit olivat pudottaneet matalalle.

Pakkien prässi vs wing back

IFK Norrköping tilanteenvaihdot

Keskiblokin puolustamisen avulla IFK sai houkuteltua vastustajaa riittävän ylös. Näin riiston jälkeen vastustajan linjan taakse syntyi riittävä tila mihin pelata. Rangaistuspotku ottelun alussa syntyi juuri tällaisesta tilanteesta. Pallonhallinnan luovuttaminen vastustajalle toimi IFK:n luodessa useampia vaarallisia tilanteita mitä vastustajansa.

Menetyksen jälkeen joukkkue organisoitui muotoon nopeasti ja riippuen missä kohtaa kenttää menetys tapahtui, prässäsi sen mukaan. Aivan ylhäällä, oli prässi enemmän ohjaavaa ja suuntien peittelyä. Lähempänä keskiviivaa prässi oli selkeästi aktiviisempaa ja pallo-orientoitunutta.

Yhteenveto

Peking ansaitsi voittonsa pelattuaan erittäin vahvan kurinalaisen ottelun. Se onnistui pitämään Mjällbyn pois paikoilta selkeällä keskiblokin puolustamisella sekä nopeilla vastahyökkäyksillä. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla tämä toimi erinomaiseti. Norrköpingistä vahvasti esiintyi 7 Ortmark keskikentän pohjalla ollen etenkin ensimmäisellä puoliskolla isossa roolissa rakentelussa. Myös keskikentän ylempänä pelannut 9 Traustason oli aktiivinen liikkuen laajalla säteellä.

Lisäaikaa tuli kahdeksan minuuttia Peking-kannattajien soihtujen polttamisen johdosta. Kavennusmaalin jälkeen AIF:llä oli omat paikkansa tasoittaa ottelu. Takaa-ajo jäi kuitenkin muutamaan kulmapotkuun. IFK Norrköping on selvästi hyvin valmennettu joukkue ja pelaajat ymmärtävät sekä kykenevät noudattamaan joukkueen taktisia tavoitteita erinomaisesti. Tästä syystä myös yksilötaktiset periaatteet olivat selkeästi kunnossa.

Näillä esityksillä voi povata IFK Norrköpingin vielä nousevan sarjataulukossa ylemmäksi. Kausi on vasta puolessa välissä eli kaikki on vielä omissa käsissä mitallitaiston suhteen. Mjällby AIF tulee olemaan tiukka vastustaja. Joukkue pitää kyllä palloa mutta se ei johda kuin muodon ulkopuolella siirtelyyn. Ongelmia tulee alempana puolustavia joukkueita vastaan jos keskeltä etenemiseen ei ole tilaa.

Jätä kommentti