Askeleet harppauksien sisällä

Pienillä askelilla pääsee eteenpäin ja pystytään saavuttamaan hyviäkin tuloksia. Nämä askeleet on suhteellisen riskitöntä ottaa ja edistystä tapahtuu vaikkakin hitaasti. Projektia aloitettaessa juuri nämä ovat ne askeleet, jotka antavat mahdollisuuden onnistua, tie ensimmäiseen päämäärään.

Ilman isoja harppauksia ei kuitenkaan saavuteta suuria. Niillä saadaan menestystä. Harppauksilla saavutetaan tavoitteita ja päästään aikaisempaa pidemmälle. Riskit kasvavat lopputuloksen ollessa sitäkin palkitsevampi. Harppaukset ovat suunnitelman ja tavoitteiden perusta, se mihin pienet askeleet sijoittuvat harppaus harppauksen jälkeen.

Ajatellaan vaikka kiipeämistä vuorelle. Meillä on päämäärä, iso harppaus mielessä. Siinä on välivaiheita, joita tulee pohtia matkalla korkeimpaan pisteeseen. Jotta nämä harppaukset onnistuvat pitää olla suunniteltuna pienet askeleet etappien välissä. Niillä etenemme. Ensimmäinen harppaus on kiipeämiseen valmistautuminen. Varustehuolto ja leiripaikkojen valinta yhdessä oman kestävyyden kehittämisen kanssa. Toinen harppaus on varusteiden valinta ja niiden toimivuuden testaaminen. Kolmantena vasta tulee itse matka ja sen tavoitteet. Monta harppausta siis ennen määränpäätä.

Tätä samaa vertauskuvaa voi myös käyttää jalkapalloon. Meillä on kausi eri vaiheineen. Noihin vaiheisiin meidän on suunniteltava askeleet joilla pääsemme haluttuihin tuloksiin. Niitä kutsutaan harjoituksiksi ja otteluiksi. Mitä paremmin ne on suunniteltu, sitä varmemmin pääsemme huipulle eli kauden lopussa haluttuihin tuloksiin. Hyvistä suunnitelmista huolimatta voi matkalla tulla muuttuvia tekijöitä, vertauskuvallisesti säätilanmuutoksia, vaikuttaen onnistumiseen. Jos ne on huomioitu ennakkoon mahdollisimman hyvin, hidastavat ne matkaa, eivät pysäytä sitä. Tietenkin korkeimmalle huipulle on mahdotonta mennä, jos olosuhteet kasvavat liian haasteellisiksi. Tässä tapauksessa loukkaantumiset sekä pelikiellot.

Itse asiassa vuorikiipeily on monilta osin kuin sarjaportaat. On isoja vuoria ja on pienempiä vuoria, samoin kuin on korkeampia sarjoja ja on alempia divisioonia. Jostain on aloitettava ja kokemuksen sekä menestyksen myötä mennään aina vain korkeammille vuorille ja uudenlaisiin haasteisiin. Yhteistä niissä on aina miten niihin valmistaudutaan ja miten ne toteutetaan. Kun olet vuorenrinteellä, et voi ryhtyä suunnittelemaan, korkeintaan tehdä reittivalintoihin muutoksia. Huipulle ei pääse vain lähtemällä matkaan. Sama pätee kauteen. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä varmemmin pääset ainakin lähelle tavoitteita. Joillekin tavoite voi olla kiivetä ison vuoren puoleenväliin tai yleensä vain päästä tuolle vuorelle. Toisille huippu on ainoa vaihtoehto. Myös pelkkä vuoren näkeminen voi riittää.

Yhdistämällä harppaukset ja askeleet kyetään toimimaan, ollaan valmiita. Kun ne ovat kunnossa, ei haittaa vaikka välillä ne olisivat hieman hapuilevia. Eteenpäin voidaan mennä laahustaen, juoksemalla tai kävellen. Eteenpäin kuitenkin mennään.

Yksi kommentti artikkeliin ”Askeleet harppauksien sisällä

  1. Paluuviite: viiden vuoden taivallus | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s