viiden vuoden taivallus

Tämän kirjoituksen tarkoitus on olla normaalista poikkeava. Artikkeli on kertomus mihin määrätietoisuus ja suunnitelmallisuus voi johtaa, niin hyvässä kuin pahassakin. Se ei tapahdu sormia napsauttamalla vaan kurinalaisuutta ylläpitämällä. Pieni mutta merkityksellinen asia onnistumisen hetkellä.

Henkilö C aloitti blogin pitämisen päivälleen viisi vuotta sitten. Hän pohti aloittamista useamman kuukauden haluten löytää hyvän syyn siihen. Erityisesti C:tä mietitytti mitä annettavaa hänellä on ja mitä se olisi. Mikä olisi vastaanotto? Näiden kysymysten kannustamana hän kävi keskusteluja useamman henkilön kanssa. Missään vaiheessa suunnitelmiaan paljastamatta. Yksi keskustelu entisen valmentajan kanssa sai ajatukset vahvistumaan. Etenkin, kun tuosta keskustelusta paistoi viisautta. Henkilö C ryhtyi pohtimaan ideaa syvällisemmin. Hänen mielessä pyöri monenlaisia ajatuksia ja isoimpana pohdintana oli, ettei tuollaista viisautta ole, mutta ajatuksia kylläkin. Suurimman osan ajasta hän on pitänyt nämä omana tietonaan.

Tieto on tarkoitettu jaettavaksi. Jos sitä ei jaa, jää se hiljaiseksi tiedoksi.

Tämä lausahdus auttoi löytämään omat mitä? ja miksi?. Oli siis seuraavien askelten aika.

Pohdittuaan aikansa C loi itselleen toimintamallit, perusajatukset, jotka olisivat kulmakiviä tällä taipaleella. Hänestä ilman näitä ei voi toimia tai toiminta ei ole määrätietoista. Ensinnäkin, jokaisen artikkelin tavoiteena on saattaa lukija pohtimaan. Ei kirjoittaa osoittaaksen osaavansa jotain tai kertoa miten väärässä muut ovat. Tämä etenkin kun hän tiedostaa, kuinka vähän tietää tai osaa. Se on hänestä itseasiassa kivuliaan vapauttava tunne. Toinen perusajatus oli ensin kirjoittaa vuosi vähintään kerran kuussa. Jos se onnistuu ja tuntuu mukavalta, seuraavaksi kirjoitetaan viisi vuotta samalla periaatteella, ja siitä ei jousteta. Kolmas periaate oli katsoa viiden vuoden jälkeen mitä seuraavaksi tehdä. Onko aika laittaa pillit pussiin vai jatkaa?

Viisi vuotta on täynnä ja Henkilö C on kirjoittanut joka kuukausi vähintään yhden artikkelin. Hänen sanojensa mukaan se ei ole aina ollut mukavaa ja ideat ovat välillä olleet todella suurten lukkojen takana. Usein on ollut hetkiä, jolloin jatkamisen mielekkyys on ollut kyseenalaistettuna. Elämässä on ollut muutakin, mikä on tuottanut kiirettä ja kirjoittamiselle on ollut niukasti aikaa. Lopettaminen on ollut lähellä. Näin hetkinä hänen mieltä painoi ajatus, ettei kukaan edes huomaisi sitä. Tällöin C palautti mieleen periaatteet, jotka aloittaessaan oli itselleen luonut. Hän mietti, miten helppoa olisi tämän jälkeen lipsua muistakin päätöksistä, jos tätä ei kykene pitämään. Etenkin kun matkan aikana tuli ja meni blogeja, joita ei enää ole tai ne toimivat säännöllisen epäsäännöllisesti.

Seuraavassa on minun viisi suosikkiani tältä taivallukselta. Näistä artikkeleista syystä tai toisesta olen pitänyt erittäin paljon.

Takaisin aallonharjalle

Pallon koon merkitys

Askeleet harppauksien sisällä

Ei oltu valmiita – mitä se kertoo?

Ajatus jota et ole huomannut

Lopuksi vielä pieni paljastus. Usein kirjoittaessani kuuntelen klassillista musiikkia tai Bob Dylania. Ne saavat ajatukset toimimaan parhaiten. Toinen tapa on ollut tuoda ideoita osaksi keskustelua ja nähdä minkälaisen vastaanoton ne saavat. Jutun tekeminen on tällä tavoin voinut viedä useamman kuukauden mutta se on ollut sen arvoista.

Nyt on aika pohtia, mitä jatkossa tehdä. Kirjoittaminen on ollut antoisaa ja ajattelua kehittävää.  Kiitos niille, jotka ovat tätä matkaa seuranneet.

 

2 kommenttia artikkeliin ”viiden vuoden taivallus

  1. Suuret kiitokset kaikesta! Olet ollut tietämättäsi minulle(kin) tärkeä mentori. Useat kirjoituksesi todellakin ovat saaneet minut pohtimaan omaa valmentamistani. Muutaman kerran on käynyt jopa niin, että kun olen tykönäni pohtinut jotain asiaa/teemaa, niin kohta sinulta onkin ilmestynyt blogikirjoitus, joka on sopinut tilanteeseeni kuin hanska käteen!

    Liked by 1 henkilö

  2. Kiitos hienoista sanoista. Nämä lämmittävät mieltä.
    Tällaisia palautteita on tullut nyt parina päivänä ja pohdinnassa onkin tuotantolinjan pitäminen käynnissä. Onko tahti yhtä kurinalainen, siihen en vielä osaa vastata.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s