Otteluanalyysi Newcastle Utd – Tottenham

13.8.2017 Valioliiga, St. James’ Park,          Katsojia: 52077     Tulos: 0-2 (0-0)

Kauden avausottelu on omalla tavallaan arvoituksellinen. Yllätykset eivät ole mitenkään mahdottomia. Niinpä Newcastle nousijana, altavastaajana ja kotikentällään voi sen tehdä, vaikka vastassa on kärkitaistoon nostettu Tottenham. Ennakkoon iso odotus on miten Newcastle kykenisi vastaamaan Tottenhamin aktiiviseen pelitapaan. Newcastle lähtee 1-4-2-3-1 ryhmityksellä kun Tottenhamilla se on 1-4-2-3-1 tai 1-3-4-2-1.

 

IMG_0715.JPG

Liikesuunnat

Newcastella keskikentällä (8) oli selkeä tasapainottava pelaaja ja (14) nousi vahvemmin mukaan hyökkäyksiin. Vasen laita (30) pysytteli enemmän leveydessä hakeutuen sieltä selustaan. (17) liikkui keskellä laajalla alueella.

Tottenhamilla selkeästi vasen puolustaja (33) kavensi keskustaan tasapainottamaan keskikenttää. (19) liikkui pakin ja topparin väliin luoden oikealle puolustajalle (37) mahdollisuuden nousta ylemmäksi ja samalla laita (17) kavensi keskustaan. Laidat (17) ja (23) tulivat vahvasti sisään ja vaihtoivat puolta. Keskellä (20) hakeutui linjojen väliin.

IMG_0706.JPG

Pääsääntöiset liikesuunnat

Puolustaminen / Prässääminen

Newcastle pudottautui puoleen kenttään. Tällä estivät Tottenhamin nopeat hyökkäykset. Linjat pysyivät tiiviinä ja näin pakottivat vastustajan pelaamaan laitoihin. Tiiviillä keskustan puolustamisella pitivät vastustajan poissa vaara-alueilta joista pelata selustaan. Tästä osoituksena on Spursin useampi laukaus boksin ulkopuolelta.

IMG_0708.JPG

Prässääminen alkoi ympyrältä.

Yleisesti Newcaste puolusti 1-4-4-2. Kun joukkue vetäytyi syvälle omalle puoliskolle (17) putosi tukemaan keskikenttää muodostaen 1-4-5-1.

IMG_0709.JPG

Newcastlen ryhmitys punaisen kortin jälkeen. Pudottivat todella syvälle oman boksin tuntumaan.

Tottenhamin puolustaminen ei joutunut missään vaiheessa koetukselle. Pelin hallinta oli sen verran selkeää. Joukkue oli hyvin tasapainossa hyökätessä mikä auttoi puolustamaan siirryttäessä. Muutamaa tilannetta lukuunottamatta selvisivät ongelmitta.

Hyökkääminen

Spurs liikutti maltillisesti palloa pyrkien pelaamaan keskikentän selustaan linjojen väliin. (19) tuli jatkuvasti hakemaan palloja toppareilta oikealle puolelle topparin ja pakin väliin luoden näin ylemmäksi tilaa laidoille kaventaa sisään. Eivät päässeet syötöillä boksiin ennen ulosajoa. Suurin osa laukauksista lähtikin kaukaa.

Unitedin hyökkäykset tulivat pääsääntöisesti vasemmalta (30) kautta. Selvästi painotus oli nopeissa vastahyökkäyksissä. Hitaat hyökkäykset rakennettiin rauhassa ja aikaisilla keskityksillä tavoiteltiin pelaajia alueella.

IMG_0710.JPG

Tottenhamin hyökkäysryhmitys

Yhteenveto

Ensimmäinen puoliaika hidastempoista jalkapalloa Newcastlen keskittyessä puolustamaan ja ottamaan Tottenhamilta vauhdin pois. Spurs liikutti maltillisesti palloa etsien välejä joihin pelata. Kun keskusta oli tukittu, pyrkivät avaamaan laidoille.  Newcastle joutui suorittamaan kaksi vaihtoa hyvin aikaisessa vaiheessa ja ne varmasti vaikuttivat ottelun kulkuun. Toinen niistä tuli takareisivamman (3 Dummett) johdosta ja toisessa loukkaantumisen syynä kontakti.

8 Shelveyn typerä punainen kortti heti toisen puoliajan alkuun muutti pelin luonteen. Jo ennestään altavastaajana ollut Newcastle vetäytyi aikaisempaa syvemmälle. Tottenham jatkoi siitä mihin oli ensimmäisellä puoliajalla jäänyt. Nyt vain selkeästi ylempänä ja käyttäen molempia laitoja paremmin. Muutamalla nopealla ratkaisulla vastustajan puolustus aukesi ja yhdeksään minuuttiin joukkue iski kaksi maalia. Tasoero joukkueiden välillä oli selkeä. Tästä huolimatta Tottenham jätti hieman passiivisen kuvan. Ottelun perusteella ei vielä kannata isompia johtopäätöksiä tehdä. Puolustusta ei koko ottelun aikana koeteltu, joten siitä on vaikea mitään sanoa.

Newcastlesta esille nousi 30 Atsu vahvoilla juoksuilla laidasta selustaan. Samoin 17 Perez pelintekijän roolissa. Tottenhamilla 23 Eriksen, 30 Alli ja 19 Dembele olivat selkeitä pelintekijöitä. Eritoten Eriksenin oivallukset avasivat tilaa pelata ja Allin liikkeet tuottivat  vastustajalle ongelmia.  Huomiota kannattaa kiinnittää nuoreen oikeaan pakkiin 37 Walker-Peters. Todella kypsä ja ennakkoluuloton ottelu häneltä.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s