Jatkuvasti muuttuva tilanne

Jalkapallo on peli missä pelaajia valmistetaan tulevaan harjoittelun avulla. Tilanteita joihin pelaajia valmistetaan ei välttämättä tule sellaisina kuin olemme niitä harjoitelleet. Etenkään jos ne ovat pelistä irallisia harjoitteita. Otteluissa on mukana vastustaja ja heidän toiminnan ennakoiminen on mahdotonta. Pelaajia tulisikin valmistaa johonkin mitä eivät kykene ennakoimaan mutta on pelissä tapahtuvaa.

Käymme läpi pari erilaista harjoitetta, jossa tilanne muuttuu koko ajan ja pallollisen joukkueen on reagoitava muutoksiin mahdollisimman nopeasti. Ensimmäisessä harjoitteessa pelaaminen alkaa ylivoimalla ja pallon pitäminen omalla joukkueella on suhteellisen helppoa. Määrätyin ajoin vastustajalle tulee mukaan uusi pelaaja mikä itsessään muokkaa tilannetta erilaiseksi.

5v2 pelit akuntehdas.jpg

Vasemmalla 5v2 peli joka muuttuu 5v3, 5v4 ja 5v5-tilanteeksi. Oikealla lähtötilanne 6v2 jossa pelataan kunnes puolustava joukkue saa riiston

Toisessa mallissa idea on samankaltainen kuin edellä. Tällä kertaa pelaajat ovat selkeämmin omilla pelipaikoillaan ja menetystä seuraa tilanteenmuutos. Alkuun vastustaja puolustaa kolmella pelaajalla ja pelaajamäärä kasvaa sen mukaan kuinka ylivoimajoukkue kykenee pitämään palloa omilla.

9v3+pelaajia.jpg

Lähtötilanteessa ylivoimajoukkueen pelaajat omilla pelipaikoilla

Menetystä seuraa tilanteenvaihto ja vastaprässääminen. Ylivoimajoukkue siirtyy nopeasti prässäämään ja alivoimajoukkue pyrkii tekemään maalin yhteen kuudesta pienestä maalista.

variaatio edelliseen.jpg

Harjoitteen edistyessä useampia puolustajia mukaan

Harjoitteet etenevät helpommasta vaikeaan. Samalla pelaajien kommunikointi sekä päätöksen tekeminen muuttuvat. Alussa on helpompi tehdä oikeita päätöksiä, kun taas loppua kohden päätöksen tekeminen sekä suoritusten toteutus vaikeutuvat tilan ja ajan vähentyessä. Usein näitä harjoitteitta tehtäessä pelaajat luontaisesti syöttävät hitaasti suhteellisen isolla alueella paineen ollessa pieni. Siitä on seurauksena määrätynlainen hermostuminen tilanteen muuttuessa. Tämä on hyvä hetki valmentaa pelaajia ajattelussaan. Käytännössä sen tulisi olla samanlaista koko ajan. Tähän keskittymällä he luonnollisesti ryhtyvät pelaamaan nopeammin, paremmin ja yllättävät muutokset eivät vaikuta heidän tekemiseensä samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s