Otteluanalyysi Suomi – Unkari

8.9.2018 19.00 Nations League C Group 2 Ratina, Tampere   Katsojia: 10 220           1-0  (1-0)

Olosuhteet: Aurinkoista +19°C,                                                                    Kenttä: epätasainen

Uusi Nations League alkaa Suomen osalta kotiottelulla. Suomi pelasi viime karsinnoissa vahvasti 1-4-4-2 ryhmityksellä kurinalaiseen puolustamiseen luottaen. Oletetusti tällä samalla pelillisellä ajatuksella jatketaan näissäkin karsinnoissa. Pelitapa on pelaajille tuttu ja joukkue pääsee aloittamaan sillä ns. Alusta. Miksi muuttaa tapaa jolla tuloksia on saavutettu. Kesäkuussa Unkarin valmentamisen aloittaneen Rossin ryhmitys luultavimmin on 1-3-4-3 tai 1-5-3-2. Laitapelaaminen on aikaisemmin ollut heidän vahvuuksia.

IMG_2015.jpg

Joukkueiden ryhmitykset

Liikesuunnat

18 Uronen osallistuminen hyökkäyksiin suht vähäistä. Osittain johtui vastustajan painottaessa hyökkäyksiään hänen laidalleen. Keskikentällä 19 Kauko ja 11 Schüller tasapainottivat toisiaan. Toisen noustessa, toinen liikkui selkeästi topparien eteen. Laidat 7 Lod ja 13 Soiri vaihtoivat paikkoja puoliajan kuluessa.  Lod liikkui selkeästi enemmän keskustaan peliä tekemään Soirin liikkuessa pystyyn. 10 Pukki pidempiä liikkeitä oikealle Unkarin topparin ja pakin väliin. 20 Tuominen enemmän vasemmalle.

IMG_2017.jpg

Pääsääntöiset liikesuunnat

Puolustaminen

Suomi vetäytyi reilusti omalle puoliskolle ja antoi Unkarin avata peliä. Tällä matalalammalla blokilla tukittiin keskusta ja etsittiin vastahyökkäysmahdollisuuksia. Muoto oli tiivis ja vastustaja joutui pelaamaan muodon ulkopuolella.

IMG_2019.jpg

Suomi puolusti keskustan laadukkaasti ja pakotti vastustajan pelaamaan laidoille. Hyökkäykset tulivat pääsääntöisesti Suomen vasemmalta laidalta. Selkeä pelillinen suunnitelma toteutui 90 minuutin ajan. Suomi kykeni ensimmäisen puoliajan  loppua lukuunottamatta ylläpitämään hyviä puolustussuorituksia koko ottelun.

IMG_2020.jpg

Tilanteenmuutos hyökkäämiseen

Riiston jälkeen kärjet sekä laidat lähtivät välittömästi eteenpäin. Riistot tapahtuvat usein  keskikolmanneksen ja puolustuskolmanneksen kohdilta. Ensimmäisellä puoliskolla vastahyökkäyksiin lähdettiin vahvemmin syöttöjen kautta. Unkarin vahva hyökkäysryhmitys edesauttoi tässä jossa pelaajien etäisyydet olivat isot. Toisella puoliajalla useampi vastahyökkäys tempokuljetuksilla.

Hyökkääminen

Rakentaminen lähti alhtaalta. Jos vastustaja prässäsi ei maalipotkuja avattu lyhyellä vaan pitkillä syötöillä. Kontrolloitu hyökkäyspelaaminen vähäistä joukkueen keskittyessä vastaiskupelaamiseen. Etenkin ensimmäisellä puoliajalla ei pidempiä hyökkäyksiä ollut montakaan. Selkeimmin hyökkääminen tapahtui laidoista.

IMG_2016.jpg

Suomen syöttösuuntia

Suomen ensimmäisen puoliajan syöttösuunnat. Topparit 2 Arajuuri ja 4 Toivio pelasivat paljon toisilleen ajoittain hakien vastaan tulevia 11 Schülleriä tai 19 Kaukoa. Jos pallo pelatatiin puolustajille, tapahtui tämä enemmän oikealla puolella. Vasemmalla 18 Uronen mukaan ylempänä kenttää.

Yhteenveto

Suomi aloitti ottelun organisoidusti. Selkeä matalan blokin puolustaminen eliminoi Unkarin pelaamisen selustaan . Tämä pakotti Unkarin pallollisessa vaiheessa pelaamaan leveällä.Hitaalla etenemisellä pelaajien etäisyydet kasvoivat pitkiksi, josta Suomelle avautui tilaa vastaiskuille. Maali syntyikin tällaisesta tilanteesta. 30 minuutin jälkeen puolustaminen muuttui vetäytyvämmäksi ja pallolliselle ei tuotettu prässiä kuten ottelun alussa.

Toisella puoliajalla Suomi oli taas paremmin organisoitunut. Tilaa muodon sisälle ei syntynyt. Ero ensimmäisen puoliajan vastaiskuihin olivat tempokuljetukset, joiden päätteksi tuli pari vapaapotkua. Myös pidempiä hyökkäyksiä oli hieman enemmän kuin ensimmäisellä puoliskolla. Lopussa Suomi vetäytyi syvemmälle puolustamaan. Yhtä hässäkkää lukuunottamatta ei vastustaja saanut vaaraa aikaiseksi.

Joukkueena kurinalainen tasapainoinen esitys. Ongelmia puolustuspelaamisen suhteen ei ollut.  Hyökkääminen oli enemmän yksilöiden ratkaisujen varassa kuin selkeiden mallien kautta syntynyttä pelaamista. 10 Pukin sekä 20 Tuomisen juoksut aiheuttivat Unkarin linjalle ongelmia. He myös olivat myös prässin alkaessa aktiivisia tukkien vastustajan keskustaan pelaamisen.  7 Lod vahvasti mukana hyökkäyksissä ja ratkaisevissa syötöissä.  2 Arajuurelta ja 4 Toiviolta hyvää puolustamista.

Tämän ottelun perusteella ei kannata lähteä vielä unelmoimaan. Lähtökohdat sarjaan ja tulevaan Viro otteluun ovat kuitenkin hyvät. Kentällä oli joukkue joka ei pelannut kuin tuloksesta. Tiistain ottelussa vastustaja tulee varmasti olemaan puolustavampi ja sitä kautta pallollisen vaiheen on parannuttava.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s