11v11 lähtökohtana

Jalkapalloa pelataan 11v11, vaikka harvoin sitä harjoitellaan juuri sellaisena harjoituksissa. Syitä on useita. Toisinaan tilanpuute ja toisinaan pelaajamäärät. Niinpä kun halutaan tuottaa erilaisia suorituksia pelaajille useammin, vähennetään pelaajien määrää kentällä. Näin tuotetaan halutun kohdan ylikuormittamista.

Ajateltaessa isompaa peliä, pelaajille tulee vähemmän suorituksia minuutissa. Nämä pelit ovat erinomaisia ylläpitämään hyviä suorituksia joukkuetasolla pidempään. Pelaajien määrää vähentämällä ja aluetta pienentämällä tulee pelaajalle useampia suorituksia minuutissa. Jos tavoite on nostaa tempoa ja saada vielä enemmän suorituksia, pienennetään kenttää entuudestaan. Tällöin myös peliaika lyhenee, jotta harjoittellaan laadukkaasti useita suorituksia pienessä tilassa. Harjoittelussa peliajat ja pelaajamäärät kulkevat suhteellisesti käsi kädessä. Pelit isommalla pelaajamäärällä kestävät pidempään, kun taas lyhytkestoisissa peleissä pelaajamäärät ovat myös pienemmät.

Kentän kokoa muuttamalla tuotetaa tilanteita joissa pelaajan kommunikointia, päätöksen tekoa ja  suorituksen valintaa eli taktiikkaa, pelikäsitystä ja tekniikkaa kehitetään eri tavoin. Nämä elementit yhdessä kehittävät myös jalkapallokestävyyttä. Näin saadaan jalkapallossa neljä neljä elementtiä mukaan samassa harjoitteessa. Vielä, kun pelaajat ovat näissä peleissä omilla pelipaikoillaan, kehittävät he oman pelipaikkansa vaatimuksen mukaisia ominaisuuksia.

pelipaikkapelit.jpg

Sama peli. Eri tavoite. Toisessa pelaajat pitävät palloa omalla joukkueella. Toisessa pelaajat harjoittelevat omalla pelipaikallaan samalla tavoitteella

Se mihin valmentaja haluaa harjoituksessa kiinnittää huomioita on hänestä itsestään kiinni. Peli on lähtökohta johon haetaan tarvittava harjoite. Yhtäkään osa-aluetta ei ole syytä eriyttää, vaan harjoitetta suunnittelessa on pohdittava miten kaikki neljä vaihetta tulevat esille.

IMG_1154.jpg

Pelaajat harjoittelevat omilla pelipaikoilla

Kyseisessä pelissä painotus voi olla esim. pelinavaamisessa. Yksi tapa on valmentaa puolustavaa joukkuetta prässäämisessä. Näin kuormitetaan tärkeimpiä pelaajia pelinavaamiseen. Pelinavaaminen muuttuu vaikeammaksi ja vaikka valmentaminen kohdistuu prässäämiseen, pallollinen pelaaminen kehittyy. Kuormitetaan pallollisen joukkueen ratkaisujen tekemistä. Toisin sanottuna, harjoitetaan yhtä osa-aluetta valmentamalla toista osa-aluetta.

IMG_1155.jpg

Hyökkääjien puolustamista korostaakseen on laidat ”katkaistu”. Näin selustan puolustaminen prässätessä ei korostu samalla tavalla vaan pelaajat ovat kykeneväisiä parempiin puolustussuorituksiin.

IMG_1156.jpg

Painotuksesta riippuen, ryhmitetään pelaajat kentälle sen mukaisesti.

pelit.jpg

Vaikka kentän koko muuttuu, pelaajat ovat omilla pelipaikoillaan

Harjoituksia 11v11 tulisi aina olla lähtökohta ja siitä yksinkertaistamalla haetaan joukkueen tarpeeseen sopivia harjoitteita sekä pelaajat joille harjoitteet ovat kohdistettu. Kun suunnittelussa huomioidaan tämä, luodaan paremmat mahdollisuudet pelaajien kehittymiselle sekä yksilö- että joukkuetasolla. Keskitytään parantamaan kommunkointia, päätöksen tekemistä sekä suoritusten valintaa.  Harjoitusten tulisi päättyä siihen mitä varten harjoittelemme eli peliin jolla pelaamme, olkoot se 9v9 tai 11v11. Valitettavasti tämä tapahtuu erittäin harvoin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s