Pelinomainen syöttöharjoitus

Jos syöttöharjoitteessa ei ole vastustajaa mukana, on se ainoastaan potkimista paikasta A paikkaan B. Hänen päätöksen tekeminen ja oikean suorituksen valinta eivät kehity pelinomaisesti. Syöttöihin (potkimiseen) ei tarvitse keskittyä, riittää kun pallo menee oikeaan suuntaan.

Seuraavissa syöttöharjoitteissa on vastustaja aina mukana. Sen ero rondoihin on, että se tehdään toistoina. Kentän koko ja pelaajien määrä määrittyvät sen mukaan mikä on harjoituksen tavoite. Kun maalit ovat mukana, tulee siihen selkeä suunta kuten pelissäkin. Näin saadaan karsittua ylimääräistä pallon liikuttamista pois.

Vaikka kyse on syöttämisen harjoittelemisesta, korostuu joukkueen pelitavan mukaiset pääkohdat. Harjoite ei siis ole irrallinen vaan osa kokonaisuutta. Kehitetään pelaajien kommunikointia sanallisesti sekä sanattomasti siinä missä syöttötekniikkaa. Se onnistuu parhaiten kun pelaajat tekevät harjoitteet mahdollisimman pelipaikkakohtaisesti.

IMG_2342.jpg

3v1 & 4v2 syöttöharjoitteissa pelaajat tekevät oman pelipaikkansa mukaisia suorituksia

Kentän mitat ja pelaajamäärä määräytyvät joukkueen tason mukaan sekä ryhmitys huomioiden. Pitkä ja kapea kenttä tarkoittaa syvälle pelaamista. Näin minimoidaan poikittaissyöttöjä pakottaen hakemaan vaihtoehtoa syvyydestä. Leveä kenttä taas toimii jos tavoite on pelata enemmän poikittain. Siinä, missä taitavampi joukkue kykenee tekemään harjoitteen pienemmällä alueella, heikomman joukkueen on samaan tavoitteeseen päästäkseen aloitettava isommalla alueella.

IMG_2343.jpg

5v3 & 6v4 syöttöharjoitteissa pelaajat lähtökohtaisesti omilla pelipaikoilla.

IMG_2344.jpg

6v4 laiturien ollessa mukana. Koska pelaajia ei ole riitävästi, 10 toimii molempien hyökkäävien keskikenttien roolissa. Ei ideaali, mutta yksi vaihtoehto.

Tavoite on valmentaa syöttötaitoa ja näin päästään valmentamaan yhden tai kahden pelaajan sijaintia, suuntaa, hetkeä ja nopeutta. Tilanteiden tapahtuessa pelinomaisina ongelmien analysoiminen onnistuu paremmin kuin perinteisissä drilleissä. Valmennetaan pelaajia yksilöllisellä tasolla joukkueharjoituksessa.

Harjoitteita tehdessä on huomioitava pelaajien rasitus ja missä vaiheessa viikkoa mitäkin tehdään. Intensiivinen 3v1-harjoite ei välttämättä ole paras muoto peliä edeltävänä päivänä. Toisaalta taas 6v4 ei tue parhaalla tavalla ylikuormittavan päivän harjoittelua.  

Yksi kommentti artikkeliin ”Pelinomainen syöttöharjoitus

  1. Paluuviite: Pelinomainen syöttöharjoitus osa 2 | akuntehdas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s