Otteluanalyysi RaiFu -Åbo IFK

26.4.2019 19.00 Kerttula kht, Raisio          Kolmonen Länsi                           Tulos: 1-1 (1-0)

Olosuhteet: 17°C tyyntä, Kenttä kova ja kulunut

Åbo IFK vaihtoi helmikuussa valmentajaa kesken valmistautumiskauden. Ruoriin astui Veikkausliigassakin valmentanut Jami Wallenius.  Kanarianlinnut ovat aloittaneet kauden kohtuullisesti. Kolmesta ottelusta se ei ole hävinnyt ainuttakaan. Pelit ovatkin olleet  vähämaalisia. Kotijoukkue RaiFu on saanut ainoan pisteensä kotikentällä Peimari Utd vastaan. Tulos oli raisiolaisilta erinomainen suoritus. Ennakkoon vahvempi ÅIFK lähtee otteluun 1-4-2-3-1 ryhmityksellä ja RaiFulla se luultavasti on 1-4-4-2 / 1-4-4-1-1.

kokoonpanot ryhmityksineen

Hyökkääminen

IFK rakentaa alhaalta painopistettä nopeasti muuttaen. Pallottomien liike sekä  syötöt nostavat temmon hyvälle tasolle. Tällä tavoin he pyrkivät saamaan vastustajan pois tasapainosta ja etenemään. Pelaajilla selkeät roolit ja pelaaminen on organisoitua.

Hyökkääminen oikealta

Hyökkääminen tapahtuu  paljon laitojen kautta. Laitapakeilla on tässä iso rooli. Laidat kaventavat taskuihin luomaan ylivoimia tehden tilaa pakeille leveyteen. Osa syy laitapelaamiseen oli vastustajan keskustan tiivis puolustaminen.

Pelaaminen keskustan kautta laitaan

Pelaamisessa kentän hyödyntäminen sekä leveydessä että syvyydessä on isossa roolissa. Kenttätasapainoa pyritään pitämään yllä koko ajan. Alueet halutaan miehittää mahdollisimman hyvin. Ajoittain joukkue kykenee pelaamaan taskuihin, mutta eteneminen takkuilee vastustan linjojen ollessa tiiviinä tai ratkaisevan syötön ollessa heikko.

Pelaajien ryhmittyminen hyökkäysvaiheessa

Pelaamisen isoimmat ongelmat syntyvät kun menetys tapahtuu keskiviivan tuntumassa. Alakerrassa on isot etäisyydet pelaajien ollessa leveällä.

Ongelmakohdat menetyksen jälkeen

Kun tilaa on, peli avataan keskelle vastaan liikkuvalle kärjelle tai kymppipaikan pelaajalle. Jos ei mahdollisuutta kääntymiseen, pudotus pohjalle ja painopisteen muutos. Näin saadaan vastustaja liikkeelle pystysuunnassa.

Hyökkääminen keskeltä & painopisteen vaihto

Toiselle puoliskolla IFK yksinkertaisti pelaamista ja otti pelin aikaisempaa vahvemmin haltuun. Suoraviivaistaminen tuotti vastustajan puolustukselle isompia ongelmia. Kun ensimmäisellä puoliskolla hyökkäykset tapahtuivat enemmän vasemmalta, toisella ne tulivat selkeämmin oikealta. Ajoittain hyökkääminen puuroutui keskelle kun laidoissa olisi ollut tilaa.

Pitkät diagonaalisyötöt toivat uuden vaihtoehdon pelaamiseen ja tekivät vastustajan puolustamisesta vaikeampaa.

Tilanteenvaihdot

Riiston tapahtuessa omalla kenttäpuoliskolla, pallo pelataan nopeasti painottomalle puolelle. Riiston tapahtuessa vastustajan kenttäpuoliskolla tai keskiviivan tuntumassa siirtyminen hyökkäämään oli hitaampaa. Nopeaan vastaiskuun tarvittavat pystyjuoksut puuttuvat tai niitä ei ole riittävästi. Menetyksen jälkeen vastaprässäämistä tapahtui, mutta ei organisoidun nopeasti.

Riiston jälkeinen painopisteenmuutos

Puolustaminen

Ne muutamat kerrat kun IFK oli pakotettu puolustamaan, joukkue oli tiivis. Isoimmat ongelmat syntyivät keskialueen menetyksistä, kun joukkue ei ollut tasapainossa. Paremmilla suorituksilla vastustaja olisi kyennyt iskemään näihin väleihin ja saanut ylivoimia alakertaa vastaan. Maalipotkuissa joukkue prässäsi ylhäältä.

IFK Prässääminen ensimmäisellä puoliajalla

Toisella puoliajalla IFK nosti prässäämistä pakottaen vastustajan vähäisenkin rakentelun lähes olemattomiin. Korkeampaa prässiä kesti reilut parikymmentä minuuttia. Vastustajan punainen kortti 71 minuutin kohdalla muutti heidän avaamistaan ja näin präsääminen jäi pitkien pallojen jälkeen vähiin. Ilmapalloissa Åbo oli vahvempi voittaen pääsääntöisesti ykkös- ja kakkospallot.

IFK prässääminen toisella puoliajalla.

Vastustaja menetti pallon usein jo parin syötön jälkeen minkä johdosta IFK ei oikein missään vaiheessa joutunut puolustamaan pidempiä jaksoja. Vastustajan hyökkäykset eivät tuottaneet linjalle suurempia ongelmia. 1 Saari pääsikin maalilla helpolla.

Yhteenveto

Lopputulos ei anna täyttä kuvaa ottelusta. IFK hallitsi pyrkien pitämään tempoa yllä.  RaiFu antoi suosiolla hallinnan vastustajalle keskittyen vastaiskuihin. Tällaisesta heidän maalikin syntyi. Nopeasta syöttelystä huolimatta IFK:n pelaaminen oli tehotonta maalipaikkojen valossa. Parhaimmat paikat tulivat ensimmäisellä puoliajalla oikealta puolelta. Hyökkääminen tästä huolimatta tapahtui pääsääntöisesti vasemmalta.

Toiselle jaksolle IFK vaihtoi kolme pelaajaa. Samalla se myös suoraviivaisti pelaamistaan sekä nosti prässin tasoa. Vasemman topparin 6 Tran Huyn pidemmät ristipallot saivat RaiFun puolustuslinjan pois tasapainosta. Hyökkääminen tapahtui vahvemmin oikealta laidalta. Pallonhallinnasta huolimatta vasta RaiFun punaisen kortin jälkeen maalipaikkoja alkoi syntymään. Tasoitus tulikin viimeisen kympin aikana.

Suurin osa Åbo hyökkäyksistä rakentui 16 Malukan kautta. Hän liikkui laajalla alueella etenkin rakenteluvaiheessa. Myös 5 Tran Cuong  keskikentällä teki ison määrän töitä ja liikkui pelattavaksi linjojen välissä. Eritoten kymppipaikalta muutama hyvä juoksu selustaan. Åbon parhaat paikat syntyivät oikealta laidalta kapteeni 2 Kanervan vahvoista nousuista boksiin. Tämä kolmikko on elintärkeä joukkueen pelaamiselle. 29 Y. Muselta voidaan odottaa vielä paljon kunhan kommunikointi muiden pelaajien kanssa parantuu.

RaiFu pelasi vahvuuksillaan saaden pidettyä vastustajan pitkään poissa maalintekoalueilta. Hyökkäykset olivat enemmän satunnaisia yrityksiä sekä vastaiskuja. Ensimmäisellä puoliskolla Åbo rakenteli maltillisesti. Toisella jaksolla kurinalaisuus ajoittain katosi. Osittain syynä tähän tappiolla oleminen sekä vahva hallinta. Eritoten ekalla puoliajalla rakenteluvaiheessa joukkueelle tapahtui useampia pallonmenetyksiä keskiviivan tuntumassa. Paremmalla pelaamisella vastustaja olisi kyennyt hyödyntämään nämä hetket puolustuksen ollessa poissa tasapainosta.

Toisen puoliajan pelaamisen suoraviivaistaminen toi Åbon hyökkäämiseen uuden vaihtoehdon ja monipuolisuutta. Tämä myös tuotti enemmän tilanteita. Paremmalla vastustajan laitapuolustajien haastamisella maalipaikoille olisi päässyt useammin.