AS Roman pelaamisesta

AS Roma aloitti kauden vahvasti ja ennen vuoden vaihdetta se oli hävinnyt vain kaksi ottelua Serie A:ssa. Talvitauon jälkeen suoritukset kentällä eivät ole olleet samalla tasolla. Tästä osoituksena on vuodenvaihteen jälkeen kärsityt viisi tappiota. Näiden myötä myös joukkueen tavoitteet muuttuivat Mestareiden liigasta yleensä pääsyyn Euroopan kentille.

Päävalmentaja Paolo Fonseca on luottanut pääsääntöisesti 1-4-2-3-1 ryhmitykseen. Muutamassa ottelussa kauden aikana perusmuoto on ollut 1-4-4-2 tai 1-4-3-3. Suurtakaan vaihtelua ei ryhmitysten välillä ole ollut vaan nämä ”kokeilut” ovat yleensä olleet yhden ottelun mittaisia.

IMG_2806.jpeg

Perusryhmitys 1-4-2-3-1 joka puolustaessa on 1-4-4-2 muodossa

Puolustaminen 

Roma pyrkii prässäämään ylhäältä 1-4-4-2 muodolla. Hyökkääjän ja kymppi-pelaajan sulkiessa keskustan. Kun pallo pelataan laitakaistoille, on se merkki prässin aloittamisesta. Näissä tilanteissa hyökkääjällä ja kymppi-pelaajalla on tarkoituksena estää vastustajaa rakentamasta keskeltä. Samalla he ovat valmistautuvat olemaan kohteina tilanteenvaihdoissa.

IMG_2811.jpeg

”Sulje keskusta, ohjaa laitaan”

Prässätessä 1-4-1-4-1 muodossa kärki tukkii keskustaa  ja taaksepäin pelaamista. Muuten perusajatus on täysin sama kuin kahdella prässätessä. Jos pallo pelataan keskelle, keskikentältä nousee pelaaja prässäämään vahvasti pallollista.

IMG_2813.jpeg

Tiiviys puolustaessa

Kun pallo pelataan laidoille puolustajat nostavat aggressiivisesti ylös prässäämään laidimmaista pelaajaa. Prässissä laitapakit tukevat laituria ylös aktiivisesti. Alakertaan jää silti 3vs1- tai 3vs2- tilanne.

IMG_2812.jpeg

Pakin prässääminen

 Jos prässääminen ylhäätä ei onnistu, joukkue pudottaa keskiblokin puolustamiseen. Tässä vaiheessa linja puolustaa erittäin ylhäällä. Se ei lähde pudottamaan jos pallo on vastustajan kolmanneksella tai pallollinen pelaaja on prässin alla.

IMG_2814.jpeg

Puolustaminen keskiblokissa 1-4-3-3 ryhmityksellä (vs Atalanta)

Varsinkin, kun vastustajan pallollinen pelaaja on paineistettuna, puolustuslinjasta pelaajat selkeästi puolustavat eteenpäin. Topparit reagoivat nopeasti, jos pallollinen saa ”jalan vapaaksi” tai vastustajan kärkien tehdessä syvyyteen juoksuja. 

IMG_2817.jpeg

Puolustajien etäisyydet

Pääsääntöisesti linjojen väliset etäisyydet ovat todella tiiviit ja muodon sisään on vaikea pelata.

Hyökkääminen

Kun eteneminen alkaa, osallistuu koko joukkue siihen nopeasti. Tällä tavoin mahdollisen menetyksen tapahtuessa pelaajat ovat valmiudessa vastaprässäämään etäisyyksien ollessa lyhyet. 

Rakenteluvaiheessa toinen pohja liikkuu topparin ja pakin väliin (alatasku). Tämä mahdollistaa pakkien vahvemmat liikkeet ylemmäksi. Tällöin kymppipaikalta pelaaja tulee vastaan laitojen kaventaessa välikköön / taskuihin. 

IMG_2809.jpeg

Rakentelussa on huomioitavaa pallottomien aktiviisuus. Liikkeillään pelaajat luovat tilaa sekä vaihtoehtoja. Näin vastustajan puolustaminen hankaloituu ja jatkuvilla liikkeillä saadaan sitä pois tasapainosta.

IMG_2810.jpeg

Roma rakentamaan vahvasti oikealta ja vastustajien tukkiessa tämän vaihtoehdon, se hakee tätä vaihtoehtoa maltilla. Ajoittain se tarkoitta keskikentän putoamista topparin alapuolelle. Tämä luo painottomalle puolelle tilaa ja nopealla puolenvaihdolla hetkelliseen 2v0-tilanteeseen. 

Avaaminen alhaalta lyhyillä syötöillä. Jos hyökkääminen ei käynnisty yhden pelaajan liikeellä alataskuun, molemmat pohjat liikkuvat näille alueille ja laidat tulevat sisään pelattavaksi. Tämä luo laitapuolustajille mahdollisuuden nousta ylemmäksi. Tasapaino leveyteen ja syvyyteen pysyy yllä.

IMG_2815.jpeg

Pohjien liike alataskuihin

Avaamisvaiheessa joukkue luo ylivoimia laidoille. Pääsääntöisesti se tapahtuu 3v2 muodossa. Jos pelaaminen ei sillä aukea laidat muodostavat timantin ja näin joukkue saa hetkellisesti 4v2/4v3-tilanteita laidalle.

IMG_2808.jpeg

Laidan timantti

IMG_2807.jpeg

Pohjien liike laitaan ajoittain pakin paikalle

IMG_2816.jpeg

1-3-3-4 / 1-3-4-3 hyökkäysryhmitys

Tilanteenmuutokset

hyökkäämään

Riiston jälkeen suoraviivaisesti eteenpäin. Eritoten laiturien pitkillä tempokuljetuksilla jolloin kärki hakee diagonaalijuoksuja selustaan. Pääsääntöisesti nopeat hyökkäykset tapahtuvat oikealta laidalta. Vastaiskuissa eteenpäin lähtee nopeasti 4-5 pelaajaa muun joukkueen tullessa seuraavassa aallossa.

Esimerkiksi Atalantaa vastaan maalivahdin saadessa pallon, keskikentältä tapahtui liike oikealla johon peli avattiin. Näin joukkue sai pelattua pallon tilaan ja muille aikaa luoda pystysuuntaan vaihtoehtoja edetä.

puolustustamaan

Menetyksen jälkeen nopeasti vähintään 6 pelaajaa pallon alle. Etenkin puolustuslinja on muodossa todella tiiviinä. Keskeltä ei ole tilaa juoksuille selustaan koska etäisyydet ovat lyhyet. Tällä voitetaan aikaa muulle joukkueelle pudotaa tukemaan. Ylhäällä vastaprässin päätarkoitus on voittaa muulle joukkueelle aikaa organisoitua. Pallon voittaminen on enemmän bonusta.

Yhteenveto

Joukkueen pelaaminen on hyvin katsojaystävällistä. Maalittomat tai vähämaaliset ottelut ovat harvassa. Rohkeuden puutteesta ei siis joukkuetta voi syyttää. Puolustuslinja pelaa todella ylhäällä ja puolustaa rohkeasti eteenpäin. Sille on kuitenkin selvä miten eri tilanteissa toimia. Hyökätessä laitapakeilla on vahva rooli ja se avaa tilaa vastaiskuille.

Joukkueen tapa vaihtaa prässäämistä vastustajan pelitavan mukaan kertoo taktisesta valveutuneisuudesta ja sopeutuvaisuudesta. Perusajatus prässäämisestä silti sisältää samat elementit jokaisessa ryhmityksessä. Pelaaminen halutaan ohjata laitaan alueille josta on hankalampi edetä maalintekoalueelle johtaviin tilanteisiin.

Avaamisvaiheen keskikentän liikkuminen pakottaa vastustajan reagoimaan jatkuvasti. Nämä liikkeet tapahtuvat erittäin synkronoidusti. Niihin on todella käytetty harjoituskentällä aikaa. Pelaajat reagoivat nopeasti toistensa liikkeisiin ja kenttä on tasapainossa.

Pallollinen pelaaminen on on vaihtelevaa ja tilanteen sanelemaan. Jos kentällä on tilaa, eteneminen tapahtuu suoraviivaisesti pidemmillä syötöillä tai tempokuljetuksilla. Eritoten laiturit tekevät pitkiäkin tempokuljetuksia vastahyökkäysvaiheissa. Kun tila ja aika on vähissä, joukkue kykenee vähillä kosketuksilla tulemaan pois prässin alta. Pallollinen pelaaminen on monipuolista eikä perustu yhteen malliin.

Kausi on luultavasti ohi ja sen myötä ei nähdä mihin Roman kevät olisi kehittynyt. Ehdottomasti seuraamisen arvoinen joukkue.

Jätä kommentti