Takariviltä koettua

Toisinaan pääset kokemaan elämässä uudelleen eteen tulevia asioita toisenlaisesta kuvakulmasta. Esimerkiksi olet mukana koulutuksessa, jonka sisällön entuudestaan tunnet ja olet läpikäynyt. Se ei tarkoita ettetkö voisi oppia uutta, päinvastoin. Juuri näillä tilaisuuksilla on kolmoismerkitys. Ensinnäkin pääset mittaamaan miten asiat ovat sisäistyneet, toiseksi löydät uusia kulmia sisältöön ja jokin asia selkeytyy. Kolmantena on mahdollisuus tarkkailla muiden sekä itsesi käyttäytymismalleja. Miten ihmiset reagoivat erilaisiin tilanteisiin tai ärsykkeisiin?

Huomaat miten erilaiset asiat vaikuttavat koulutettaviin. Toiset pohtivat aikataulua pääsemättä siitä yli, siinä missä toiset kykenevät keskittymään sisältöön. Tästä syntyy ajatus, kuinka pahasti olemme aikataulujen orjia sekä miten iso vaikutus niillä on käyttäytymiseemme. Kehonkielestä voi havaita kuka yksistään tästä syystä joutuu pois mukavuusalueeltaan, ja kuka tilanteen epämiellyttävyydestä huolimatta sen käsittelee hyvin. On kyse henkilön kyvystä ylläpitää ajatteluaan uusissa tilanteissa.

Toinen huomioita herättänyt ajatus on puhelimen hallitseva asema ja miten se ohjaa käyttäytymistä sekä yleisiä toimintoja. Herää kysymys, miten pahasti olemme jääneet sen vangiksi. Jos muutamaa tuntia tai puolta päivää ei ilman puhelimeen katsomista kyetä olemaan, mitä se kertoo suhteesta siihen? Sitä on katsottava, vaikka tilanne ei sallisikaan. Se tehdään salaillen, mutta aina on joku joka tämän huomaa. On ymmärrettävää, että ihmisillä on kiireitä ja tärkeitä asioita hoidettavana, mutta voisi olettaa kyseisen henkilön siihen valmistautuvan asettamalla vastaajan päälle. Harvoin tiedossa on mitään niin tärkeää, mikä vaatii puhelimen jatkuvaa tarkastamista tai välittömästi viesteihin vastaamista.

Puhelin on nykypäivää ja osa arkea. Yleinen vastaus asiaa pohditttaessa. Se on totta, osittain myös määrittelevää. Joillekin puhelimesta on tullut osa ruumista, kämmenen jatke. Puhelin, jonka tulisi olla ihmisen orja, työväline kommunikoinnin helpottamiseen, on muuttanut roolit päälaelleen. Sitä katsotaan mielihyvän saavuttamiseksi. Tavoitteena on  dopamiiniryyppy, jolla taas jaksaa hetken. Se vie tylsistymisen mahdollisuuden pois ja  korvaa aivojen yhden tarkoituksen eli ajattelun. Mitä enemmän se tuottaa mielihyvää sitä koukuttavammaksi suhde siihen muodostuu. Suhde on niin syvä, että toisen ihmisen kanssa keskusteltaessa, se on otettava kolmanneksi pyöräksi mukaan. Näin viestitetään sanattomasti tämän henkilön asema ja merkitys. Tilanne ei ole niin tärkeä, jotta keskustelua voitaisiin käydä kahdestaan. Puhelimen on oltava mukana, koska tiedossa ei ole mitä sillä aikaa voi mahdollisesti menettää. Jos tiedon saa myöhemmin, on jo myöhäistä.

Erikoisinta on kuulla valmentajan pitävän huvittavana, ettei koulutuksessa ole sallittua puhelimen käyttäminen. Samalla hän pitää sitä itsestään selvänä pelaajiltaan pukukopissa. Haiskahtaa kaksinaismoraalilta. Puhelimeen keskittymällä olisi moni ajatus sekä pohdinta takarivillä jäänyt syntymättä.

Tämä kirjoitus pohjautuu Football Braining Experience jutussa mainittuihin kohtiin.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Takariviltä koettua

 1. Moi Aku !
  Verheijenin kurssi oli sisällöltään oikein hyvä. Ja opin paljon.
  Käyn paljon koulutuksissa. Ehkä lähes 2 kuukautta vuodesta.
  Mutta oli vaikea ymmärtää, että annetun ohjelman taukoja ei ollut. Ehkä tämä oli yksi syy, miksi ihmiset käyttivät puhelintaan. Kun itse on 7/24 töissä, oli sopinut soittavansa tauoilla.
  Taukojen pitämättömyys aiheutti erikoisen tilanteen, kun aikuisten miesten piti yksitellen viitata ja pyytää lupaa käydä vessassa

  Toiseksi en ymmärtänyt sitä, miksi Verheijen on niin ei-arvostava ja ylimielinen. Toisenlainen tapa lisäisi varmasti vuorovaikutusta ja lisäisi oppimista.
  Arvostaminen ja ystävällisyys ovat mielestäni tavoittelemisen arvoisia asioita. Mourinhokin ehkä saisi nykyään haluamaansa respektiä, jos …

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos kommentistasi. Taukojen puuttuminen oli itsellenikin yllätys, yksi monista joita matkalla eteen tullut. Se on myös hyvä hetki tutkia omaa keskittymistään ja miten sen pystyy pitämään aiheessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s